joi, 1 septembrie 2011

Quilling - arta de a rula hartia - ceva nou pentru mine

Cand am facut mai demult cunostinta cu acest procedeu mi s-a parut ca este prea mult si prea complicat pentru mine si ca este plictisitor. Ei bine, asta pentru ca nu stiam nimic despre el.

Dar, cercetand, am aflat ca pentru quilling ai nevoie de anumite materiale: coli de hartie colorata care se taie fasii - sau se gasesc in comert sub forma de fasii, in seturi, lipici - eu folosesc adezivul de la tehnica servetelului - adica un aracet un pic subtiat. Papuela este instrumentul cu care se face rularea hartiei, pe care il poti confectiona dintr-un ac mare de cusut caruia ii tai urechile cat sa ramana ca o furculita mica, pe care il poti lipi de un rest de creion, de exemplu. Dar il poti achizitiona dintr-un magazin de profil (gen Casa Retro -  Bucuresti sau Galeria Creativ - Brasov).

Am citit, deasemenea, ca: "Unele surse sugerează că acest gen de artă (prin rularea hârtiei) a fost practicat  pentru prima dată în Egiptul antic. Această tehnică a fost preluată în sec. 16 şi 17 în Franţa şi Italia când doamnele din înalta societate au reînviat acest stil. Lucrările au căpătat o înaltă ţinută artistică. Această tehnică a câştigat adepţi şi în America de Nord. Astăzi tehnica are ceva în comun cu cea practicată de Elizabeth ( fiica lui George al III-lea), Joseph Bramah (faimosul stilist), d-l Delanz (pionier în  arta care utilizează ca material de bază hârtia) Despre quilling scria şi Jean Austen în romanul “ Raţiune şi simţire” precum şi surorile Bronte în romanele lor. Această artă nu era practicată de femeile de rând ci de cele din înalta societate realizând lucrări remarcabile cu care împodobeau coşuleţele de lucru, scrinul, cabinetul, confecţionau rame pentru tablouri."

Asadar, nu-ti mai trebuie decat rabdare si multa, multa imaginatie.

Dupa prima incercare reusita de a rula corect, am incercat sa rulez doua culori, impreuna. Pana sa lipesc capetele, mi-a parut ca arata ca un cap de pasare...si datorita culorii roz, m-a dus gandul la delicatele pasari Flamingo.

Apoi, imaginatia a inceput sa zburde...


Cam atat pentru inceput.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu